Sanjay Shah kan betegnes som en af verdens meste kendte svindlere. Han er en mand, som i den grad har haft snitterne langt nede i kagedåsen – og det optil flere gange. Han er nemlig hovedmistænkt i sagen om svindel med udbytteskat i Danmark.


Mellem 2012 og 2015 skulle han angiveligt have været med til at trække intet mindre end 12,7 milliarder danske kroner ud af den danske statskasse i samarbejde med et større CumEx-netværk. Bagmandspolitiet har dog udpeget Sanjay Shah som hovedmanden bag svindlen mod Danmark da 9 ud af de 12,7 milliarder, der er svindlet for, kan ledes direkte til Hr. Shah. Han kaldes blandt andet arkitekten bag svindlen.

Shah har ikke benægtet at have fået udbetalt de svimlende 9 milliarder kroner. Han påstår dog at der ikke er tale om svindel, men derimod om avancerede – men lovlige – former for “finansielle instrumenter“.

Det store svindelnummer er ifølge Skat sket ved, at Shah og hans slæng har indsendt ansøgninger til Skat, hvor de har givet sig ud for at eje aktier i forskellige større danske selskaber. Der var dog tale om forfalskede ansøgninger, som dermed sikrede dem den refunderede skat, som de påstod at have betalt for aktiegevinster gennem disse aktier.


CumEx

CumEx henviser til handel med det formål at trække udbytteskat ud af statskasser. Den ene ejer sælger aktier videre til en ny udenlandsk ejer, og begge ejere kræver penge tilbage i skat. Således får staten skatten ind én gang og ender med at udbetale den to gange. Dette kaldes CumEx eller DoubleDip.

CumEx-Files er en sammenslutning af europæiske medier; journalister, medier og aviser, der er gået sammen om at afsløre skattesvindel i europa.


Varengold Bank

Shah har spillet en afgørende rolle i svindlen mod Danmark. Han skal efter sigende selv have printet de falske ansøgninger ud, som fungerede som den direkte vej til den danske statskasse. En del af disse penge har fundet Shahs lommer via den tyske bank Varengold Bank. En bank, hvor Shah havde fast gang da han var både medejer og bestyrelsesmedlem.

Varengold er en lille tysk bank, som ligger i Hamborg. Shah overtog banken i august 2015 sammen med flere partnere. Ejerskabet gjorde det muligt at undgå spørgsmål fra både bankens ansatte samt lokale myndigheder angående de svimlende pengestrømme, som fandt sted gennem banken.


Sanjay Shah som person

Shah blev født i London 1970 og har indiske rødder men er bosat i Dubai, hvor han flyttede til i 2009. Han er gift og har tre børn.


Sanjay Shah sammen med sin kone Usha og deres tre børn Esha, Aman og Nikhil. Det er Shahs yngste søn, Nikhil, som i 2011 blev diagnosticeret med autisme. En diagnosticering, som fik Shah til at arrangere koncerter for at samle penge ind til forskning i autisme via Autism Research Trust (ART).


Shah beskriver selv at han voksede op under simple kår, hvor hans forældre ikke havde mange penge. Han voksede derfor op i en lille lejlighed med sine forældre og sin lillesøster.

Han begyndte at studere biomedicin i 1990’erne men afbrød sine studier efter tre år. Han har været elev i revisionsfirmaet KPMG og arbejdet i forskellige banker men var ikke tilfreds med de karrieremuligheder, der var til stede her.


Tidligere samarbejdspartnere beskriver Shah som værende skarp, hvilket betyder, at han havde let ved at gennemskue handlernes kompleksitet. Det er også blevet beskrevet, at han har autistiske træk samt at han virkede meget kold og rationel.

Sanjay Shah


I det netværk af svindlere, som han var en del af, gik han under navnet Den Gale Hund – fordi han var grådig og ville styre hele balladen selv uden at være afhængig af andre. Det resulterede blandt andet i, at han købte flere tyske banker for at undgå at skulle dele udbyttet med nogen.


Solo Capital

Grundet den manglende succes og de manglende karrieremuligheder, han oplevede gennem sin forskellige jobs, valgte han at oprettet sit eget firma i 2011; Solo Capital. Et investeringsfirma som har haft stor betydning for skattesvindlen. Solo Capital blev startskuddet til Sanjay Shahs store succes underbygget af lurvede spekulationer og havde mere en 100 ansatte.

Solo Capital lukkede i 2016.

Det fede liv i Dubai

Solo Capital gav ellers hurtigt Shah succes, og året efter investeringsfirmaets opstart flyttede han fra London til Dubai med sin kone og tre børn.

Tilværelsen i Dubai har været sødmefuld for Shah og hans familie. Her har han opnået den succes, som han ønskede og livet har været langt fra det, som han oplevede som barn. Her købte han hurtige biler, sin ejen yacht og købte ejendomme for op mod 350 millioner kroner. Mange af ejendommene ligger på den kunstige ø The Palm Jumeirah.

Den kunstige ø The Palm Jumeirah i Dubai, hvor Shah ejer flere ejendomme.


Shah har altså ikke holdt sig tilbage. Han har gennem årene holdt store fester til Formel 1 og afholdt koncerter i ørkenen i Dubai.


Autism Rocks

Shah står bag organisationen Autism Rocks. Han startede organisationen op i 2014 efter at hans søn fik konstateret autisme nogle år forinden. Gennem organisationen skulle Shah have forsøgt at skabe opmærksomhed omkring autisme blandt andet ved at afholde koncerter med optræden af diverse prominente kunstnere såsom Lewin Kravitz og Prince.

Ifølge velgørenhedsorganisationen Autism Rocks var koncerterne en måde at samle ind til forskning i autisme.

I en interview-serie med Sanjay fortæller han blandt andet om Autism Rocks, herunder om koncerterne. Se her:


I 2017 blev der oprettet et Support Center i Dubai i Autism Rocks’ navn. Et center, som var til for at støtte børn med autisme og deres familie. Centeret lukkede i februar 2020. Det skyldes at Shahs midler er blevet indefrosset.


Fra Dubai til Danmark

Selvom Sanjay Shah har svindlet i flere forskellige lande, og på trods af at han er fra Storbrittannien, er det en dansk dommer han skal for. Hvis det da nogensinde bliver muligt for Danmark at få Shah udleveret fra Dubai.

Danmark har nemlig ikke en udleveringsaftale med Dubai, og det vanskeliggør muligheden for, at få Shah til Danmark og stillet for en dommer.

Det er usikkert, hvordan bagmandspolitiet har tænkt sig at få Shah til Danmark eller forsøge at få ham udleveret.

En verdenskendt svindler

Mange medier har skrevet om Sanjay Shah og flere danske medier har produceret dokumentarer om ham, forsøgt at opspore ham og få kommentarer fra ham. BT har blandt andet lavet en mini dokumentar kaldet Jagten på storsvindleren Sanjay Shah. Her kan du se et lille klip fra dokumentaren:

Klip fra BT’s mini-dokumentar Jagten på storsvindleren Sanjay Shah

Det er ikke kun i Danmark, der har været udsat for Shahs svindelnumre. Han indgår i et større netværk, som over de sidste 20 år har haft fingrene lidt for langt nede i flere europæiske statskasser. Samlet set er der tale om svindel for et trecifret milliardbeløb.

Det danske bagmandspoliti har foreløbigt beslaglagt mere end 3 milliarder kroner af hans midler, især i Tyskland og England. Indefrysningen af Shahs begyndte kort tid efter anklagerne mod ham komme rullende. Shah forholdte sig dengang til indefrysning af pengene ved at skrive et brev hvori han blandt andet beskrev, at der ikke fandtes nogle beviser for, at han havde fået fingrene i pengene gennem svindel.

Indefrysningen har altså kunne mærkes hos Shah og måske har det sødmefulde liv i Dubai lidt en nøk. 

Opdateringer

I marts 2021 blev det offentliggjort, at de tyske myndigheder nu også var klar med en tiltale for hvidvask i milliardklassen.

“Shah og seks andre mistænkte fra Dubai og London skal i Tyskland have hvidvasket mere end en halv mia. euro fra kriminelle forretninger og dermed angiveligt havde forvandlet dem til en ren formue,« skrev Süddeutsche Zeitung.

Hvis Sanjay Shah findes skyldig i ovenstående anklager, kan straffen medføre en dom på op til fem års fængsel. Sanjay Shah har som bekendt tidligere nægtet sig skyldig og sagt, at han blot har udnyttet et hul i loven.

Vi følger op, når der er nyt i sagen …


Som svindler er det vanskeligt at nå Sanjay Shah til sokkeholderne. Men hvis du vil læse om en dansk svindler, som også har svindlet for svimlende beløb i milliardklassen kan du klikke her og læse om Kurt Thorsen.