Thorsen bedømmelse

De fleste danskere vil nok generelt mene, at sager om økonomisk kriminalitet er lidt småkedelige.

En enkelt sag har dog interesseret og underholdt rigtig mange danskere: PFA-sagen, hvor Kurt Thorsen sammen med direktøren for PFA Byg, Rasmus Trads, blev anklaget for bedrageri og dokumentfalsk. Sagen gav flere sammenstød imellem de to, hvilket ofte var ganske underholdende!

Kurt Thorsen blev født i Århus den 6. november 1954 som søn af fabrikanten G. A. L. Thorsen. Thorsens barndom var meget gennemsnitlig – altså hvis man ser bort fra faderens rigdom – og det var først i hans unge år, at han begyndte at træde frem.

Han fik således en uddannelse som jurist – og relativt hurtigt blev han kendt for at være en dygtig entreprenør, der var yderst idérig, og som havde et ry for at levere projekter af høj byggemæssig kvalitet.

Desværre hang hans økonomiske planer ikke altid sammen – som følge deraf blev han i 1992 erklæret personligt konkurs.

Kurt Thorsen – skandalen omkring PFA Pension

PFA Logo

PFA-skandalen tog sin spæde begyndelse i slutningen af 1990’erne, hvor Thorsen foreslog at sammenlægge virksomhederne Norden, Gefion og CVI International. Disse skulle lægges sammen til ét børsnoteret ejendomsselskab, samtidig med at der skulle opføres eksklusive luksuslejligheder i Tuborg Havn – samt oprettes en ferieby i Spanien.

Denne finansiering blev tilvejebragt af – så det ud til – ægte garantier fra PFA Pension. Det varede dog ikke længe før direktøren for PFA Pension, Rasmus Trads, indrømmede dokumentfalsk, og således erkendte, at have forfalsket den administrerende direktør André Lublins underskrift.

Da denne indrømmelse kom for dagen, faldt projekterne sammen, og der blev rejst tiltalte imod Rasmus Trads og Kurt Thorsen. De skulle angiveligt have begået bedrageri og dokumentfalsk for i alt 3,7 milliarder kroner.

Sammenstød i fuld offentlighed

Undervejs i retssagen var der flere sammenstød imellem de to herrer, der ofte ikke var blege for at kalde hinanden for ret vulgære og obskure ting. Dette bragte sagen til den brede befolknings kendskab samt interesse. Ofte var det Thorsen, der kom med nogle sjove kommentarer undervejs, hvilket fik Rasmus Trads til at ryge op i det røde felt, hvorfra tingene eskalerede ret hurtigt.

Her ses en af de klassiske scener:

Dommen afsiges

I juni 2000 modtog Kurt Thorsen og Rasmus Trads rettens dom og fik henholdsvis 5 og 6 års ubetinget fængsel. Domme som de begge appellerede på stedet. Da Østre Landsret stadfæstede dommene i 2002, forblev straffen for Thorsen uændret, hvorimod Rasmus Trads fik nedsat sin straf til 4 års fængsel.

I modsætning til Rasmus Trads har Thorsen aldrig indrømmet at have skyld i svindelsagen og benægter det stadig den dag i dag. Under sin afsoning var han ligefrem vært for et talkshow – Thorsens – hvor han interviewede kendte danskere såsom Jacob Haugaard, Lotte Heise og mange andre.

Thorsen er således kendt for en lidt flamboyant stil, hvor han endvidere ved sin prøveløsladelse i 2006 afholdt et kæmpestort “Release-party”. Altså en løsladelsesfest, der blev besøgt af mange kendte danskere – og som endvidere blev meget omtalt i den danske presse.

Kurt Thorsen - Thumbs up
Endnu en skandalesag for Kurt Thorsen

Kurt Thorsen havnede i endnu en skandale, hvor han var anklaget for at have opgivet forkerte, eller rettere sagt manglende, informationer til SKAT.

Angiveligt skulle han have indgivet en fordelagtig aftale med den rige udlandsdansker Finn Harald Simonsen, der gav Thorsen et ottecifret beløb. I oktober 2008 blev Thorsen sigtet af Bagmandspolitiet for skattesvig af særlig grov karakter. I september 2011 blev han idømt 5 års ubetinget fængsel. I Østre Landsret blev dommen dog nedsat til 3½ års ubetinget fængsel.

Personen Kurt Thorsen

Kurt Thorsen som person kan være underholdende og uimodståelig i offentlighedens lys. Derfor har han været guf for pressen i mange tilfælde i årenes løb. Thorsen er simpelthen bare en rigtig god historie. Han forstår at charmere sig ind på livet af danskerne, som ofte har fået sympati for den charmerende skurk Thorsen i modsætning til den mere bistre Rasmus Trads.

Det er trods alt heller ikke enhver dømt, som kan prale af at have haft eget talkshow med besøg af kendte danskere under afsoningen.

Byggematadoren Kurt Thorsen har ved mange lejligheder plejet omgang med eliten af Danmark. Hertil hører både politikere og cremen af danske kendisser og sportsstjerner.

Bokseren Mikkel Kessler hjalp fx engang Thorsen til et vægttab, da han delte ud af gode råd over en kop kaffe. Det bemærkelsesværdige var, at samtalen fandt sted imens Thorsen sad i fængsel … Fængselsdommene har altså ikke betydet et farvel til alle de celebre og rige venner.

Anna Thygesen fortæller her om, hvordan det var at være ansat hos Kurt Thorsen inden PFA-skandalen:

 

Overfaldet i fængslet

Tiden i fængsel har ikke kun været en dans på roser. Kurt Thorsen blev i 2003 således overfaldet af to medindsatte.

Thorsen pådrog sig åbent kraniebrud og sagen endte med en – endnu – længere fængselsstraf til de to unge gerningsmænd. Slået ned med en billiardkugle i en stofpose og en kødhammer mistede Thorsen bevidstheden ved overfaldet og vågnede først, da han var indlagt på sygehuset i Herning. Overfaldet betød, at Thorsen i et år var sygemeldt fra sin afsoning, hvor han lå på hospitalet.

Kurt Thorsen medvirkede i DR-dokumentaren “Vold bag tremmer”, hvor han forklarede hvordan indsatte i de danske fængsler ofte var overladt til sig selv med risiko for overfald og ingen mulighed for at flygte. Thorsen antydede, at overfaldet måske var bestilt højere oppe fra i det kriminelle system.

Her gør Thorsen sig i direkte underholdning til Hr. og Fru Danmark:

 

Måske et comeback til byggematadoren

Tiden i fængsel har slidt på den tidligere så driftige og offentlige person Kurt Thorsen. Selv om han aldrig har indrømmet skyld i nogle af retssagerne, må tiden vise, om vi ser et comeback fra en af Danmarks største byggematadorer gennem tiderne.

Tiden er måske løbet fra en flamboyant type som Thorsen:

Den nye generations ejendomsudviklere er helt andre typer. De holder lav profil og nøjes med et enkelt glas vin til middagen. Det efterlader ikke plads til typer som Kurt. Han har slidt sit netværk ned, skylder penge alle steder og skaber sig fjender, fordi han stadig kan finde på at vælte Skagen, brænde 150.000 kroner af og té sig som var han Napoleon.

Sådan lyder det fra en anonym kilde i et af de seneste større interviews omhandlende Kurt Thorsen, som kan dateres tilbage til 2014.

Folkeforførere som Kurt Thorsen kan dog sjældent holdes nede. Det er som om, at alderen ikke rigtig er nogen hindring, når en god fidus indfinder sig. Det er derfor på ingen måde utænkeligt, at Thorsen pludselig melder sig på banen i offentligheden igen.

Indtil da kan hans mange tidligere bedrifter beundre, forarge, inspirere eller fascinere alt efter temperament.

Her får du endnu et klassisk Thorsen-øjeblik:

Opdateringer …

De seneste spor om Kurt Thorsen handler om et helbred, der svigter i stigende grad. Thorsen lider således af en tumor i hjernen, som ikke lod sig bortoperere fuldstændig.

“Ja, det er rigtigt nok. Udsigterne er, at de gør, hvad de kan, for at jeg får det bedre” udtalte Kurt Thorsen på spørgsmålet om tumoren i 2020.

Hvis du vil vide mere

Her kommer en liste over, hvordan du kan blive endnu klogere på fænomenet Kurt Thorsen:

Bøger

Videoer

Artikler

Her har I mig tilbage!

Kurt Thorsen