Network Marketing / MLM (som står for Multi Level Marketing). Markedsføring af produkter i flere lag – eller med form som en pyramide. Lyder det suspekt? Vi guider dig helt til bunds i det omfattende fænomen som MLM vitterligt er.

Firmaer, der benytter sig af Network Marketing strategien sælger ikke deres produkter i almindelige butikker. De benytter sig i stedet af selvstændige forhandlere – ofte privatpersoner – som køber deres produkter og herefter forsøger at sælge dem videre.

Strukturen er bygget op som pyramide – om man vil det eller ej. På toppen sidder firmaets bagmænd, som dirigerer markedsføringen videre til næste led, som fører videre til niveauet under osv. Altså trekantsformet … Men hov! Er pyramidespil ikke forbudt? Klik her for at læse nærmere.

Jo, pyramidespil er forbudt i vores del af verden. Forskellen er dog, at her sælges der reelle produkter med provision til sælgeren. Der gives også provision for at skaffe nye sælgere til virksomheden.

Om der så er nogen, der faktisk har gavn af de forhandlede produkter er ofte et af de helt store spørgsmål, når det handler om multi-level marketing!

Så hvor går grænsen egentlig mellem, hvad der må betegnes som pyramidespil og hvad der er Network Marketing / MLM? Det er et område, som kan være meget svært at blive helt klog på.

Kan man tjene penge på MLM? Eller er det noget, man skal undgå at involvere sig i for enhver pris?

Her får du en lang og grundig guide om network marketing

Tupperware

Tupperware – markedsført og solgt gennem multi-level marketing

Du kender garanteret til Tupperware – de der plastikbeholdere, som er meget brugbare i et køkken. Måske har du tilmed nogle af slagsen i dit eget køkken?

Men vidste du også, at Tupperware udelukkende bliver forhandlet og markedsført gennem Network Marketing strategien? Du køber en samling beholdere gennem virksomheden, som du så sælger videre som konsulent –  forhåbentlig med god indtjening.

I 1942 udviklere Earl Tupper de første Tupperware-beholdere, som kunne modstå lidt af hvert i et køkken. I 1948 kunne man så købe Tupperware til eget brug – og videresalg – succesen er bare blevet større gennem årene.

I dag er Tupperware en verdensomspændende virksomhed med flere millioner direkte forhandlere. Du finder altså som regel ikke produkterne i almindelige butikker.

Husmødre mødes og hygger omkring de farvestrålende Tupperware-beholdere

Tupperware party

Tupperware home parties vandt udbredelse i USA i 1950’erne. Husmødre inviterede andre husmødre over til en hyggelig sammenkomst. En salgskonsulent medbragte en række Tupperware-produkter, som blev udstillet med henblik på salg.

Der blev talt varmt om fordelene ved disse lufttætte og slidstærke plastikbeholdere. Der blev handlet og solgt masser af slagsen ved disse arrangementer, som i øvrigt stadig eksisterer i stor udstrækning. Der serveres og laves gerne mad, som er udstillet i Tupperware – så kan man jo ved selvsyn spotte lyksalighederne ved produktet.

Invitér en konsulent ud til home party

I dag fungerer det også sådan, at private kan hyre en Tupperware-konsulent, der kommer på besøg i hjemmet til et home party. Du inviterer 8-10 mennesker hjem til dig, hvor en konsulent har sørget for at medbringe det helt rigtige arsenal af fantastisk Tupperware. Som noget af det første får du overrakt en gave for at lægge hus til – andre kan naturligvis mod betaling erhverve sig produktet.

Herefter laves der mad, og de mange slags Tupperware anvendes for at demonstrere dem for deltagerne. Nu er det naturligvis meningen, at der skal forhandles produkter direkte igennem konsulenten.

Man stiger i graderne og bliver belønnet med provision – gerne i form af endnu mere Tupperware – både ved salg og når man får endnu en forhandler med i flokken. Derfor inviteres deltagerne ved home parties også til at blive Tupperware-konsulenter.

Tupperware spreder sig hastigt

Du kan kontakte Tupperware for at forhøre dig om muligheden for at afholde et Tupperware home party. Måske får du smag for endnu mere!

På den måde spreder Tupperware sig som ringe i vandet. Både som følge af multi-level marketing strategien – men også fordi, man præsenterer et produkt, som er brugbart i mange hjem.

Som konsulent skal du købe produkter ind for et vist beløb – herefter afhænger din videre status af din succes som sælger. Der skal et vist salg til for, at du kan forblive konsulent hos Tupperware.

“Med Tupperware får du fleksible arbejdstider, en ekstra indtægt, nye venner og de nyeste Tupperware produkter før alle andre!”

Tupperware præsenterer sig for eventuelle nye konsulenter på deres hjemmeside – klik her for at kigge med.

Gode sælgere tjener altid penge

Hvis du er en god sælger, skulle der måske være en lille mulighed for en ekstra indtjening – men forvent på ingen måde at blive rig! Der følger naturligvis også belønning med i form af de nyeste produkter fra firmaet. Herudover tilbydes der fleksible arbejdstider og et fællesskab.

Desværre holder Tupperware-produkter jo nærmest i en evighed. Så når man først har købt en samling, behøver man intet nyt i de næste 100 år … Der skal altså hele tiden findes nye købere eller præsenteres nye produkter – på den måde kan det være en hæmsko for et firma at producere slidstærke produkter.

Tupperware står stadig som en af de helt store MLM-succeser. Til forskel fra andre såkaldte MLM-virksomheder består hovedindtægten for forhandlerne af deres faktiske salg. Man får også provision for at skaffe nye medlemmer, men det er ikke det primære sigte.

Det er her den snævre grænse mellem MLM og pyramidespil går. Hvad er egentlig formålet med virksomheden? Er det blot at skaffe flere medlemmer, der kan spytte penge i pyramiden (som kommer de øverste led til gode) – eller er det faktisk at udbrede og forhandle et produkt, som er anvendeligt for køberen?

Gå endnu mere i dybden med Tupperware-MLM ved at klikke her.

Penge pyramide

Pyramidespil eller Network Marketing? Lær at spotte forskellen

Grænsen mellem et gedigent – og ulovligt – pyramidespil og multi-level marketing kan synes hårfin. Det afhænger i øvrigt ofte af øjnene, der ser på sagen. Du kan finde kritikere, som anser alle MLM-foretagender for at være forklædte pyramidespil – men måske er sandheden ikke så sort/hvid.

Sådan forholder Forbrugerombudsmanden sig til pyramidespil og Network Marketing – klik her.

Toppen af salgspyramiden i et MLM-foretagende vil naturligvis til enhver tid benægte at være foregangsmænd for et pyramidespil. Så hvordan kender man egentlig forskel?

Hvis alle punkterne på denne tjekliste kan krydses af, bør dine alarmklokker ringe for fuld udblæsning:

  • Firmaet tilbyder dig at arbejde hjemmefra. Nemt, og uden en særlig stor indsats, loves der en styrtende indtjening – måske endda så stor, at du om kort tid kan sige dit job op. Tippet om at arbejde for virksomheden kan komme fra en nærtstående relation – familie eller ven. Du bearbejdes i stor stil for at blive en del af fællesskabet. Du loves, at der intet fordækt eller ulovligt er i det. Det ville faktisk være direkte dumt af dig, hvis ikke du takkede ja til så fantastisk et jobtilbud.
  • En del af pakken er, at du investerer i firmaet. Medarbejdere, der støtter 100% op om forretningsmodellen, er naturligvis ikke blege for at smide deres egen opsparing ind som en investering, der vil kaste guld af sig sidenhen.
  • Det gælder – udadtil – om at sælge firmaets produkt(er) – men det gælder i endnu højere grad om at rekruttere flere sælgere. Rekrutér, rekrutér, rekrutér – og vi vil blive endnu større og mægtige! Jo flere, der spytter penge i kassen, des mere kan toppen af pyramiden rage til sig. Man køber af egne penge firmaets produkter med henblik på videresalg, men får endnu mere provision for at skaffe nye medlemmer til kulten … undskyld, firmaet!

Og vi er slet ikke færdige endnu:

  • Firmaet er ikke nærigt med at dele ud af fornemme titler til medarbejderne. Strukturen er udformet sådan, at man arbejder sig op i graderne ved at rekruttere nye medlemmer – og man opfordres til det og belønnes for det. Det bliver en sport i sig selv, hvem der kan præsentere den højeste rang. At rekruttere nye “sælgere” bliver hovedformålet. Men tjekker man sine konti, er det mere end sandsynligt, at man faktisk betaler penge for at være del af virksomheden i stedet for at tjene penge.
  • Produkterne sælges ikke udenfor firmaet. Du finder det ikke i almindelige butikker eller reklamer. Salget og markedsføringen foregår udelukkende gennem direkte konsulenter, der er ligeså interesserede i at få dig med i succesen som i at købe noget. De forhandlede produkter er i øvrigt af yderst tvivlsom kvalitet og sikkert ikke noget, der gør gavn for nogen som helst.
  • Er det hele for godt til at være sandt? Ja, så er det som regel lige, hvad det er!

MLM eller forklædt pyramidespil?

Med denne liste ved hånden kan du faktatjekke eventuelt forklædte pyramidespil. Det er i disse tilfælde ofte set, at folk har fyldt deres garager op med indkøbte produkter. De kom aldrig af med dem, men skaffede måske i stedet nye forhandlere, som også brændte inde med varer.

Og hvem vandt så på fidusen? Det gjorde bagmændene, som udtænke det hele. Toppen af pyramiden, som fra start kun havde for øje at berige sig selv – på din og min bekostning.

Se med stor fordel dette forrygende John Oliver-show om bagsiderne ved Network Marketing:

Herbalife Nutrition – en global mastodont indenfor MLM

Firmaet Herbalife finder du overalt. Det er en af de helt store spillere indenfor Network marketing. Der distribueres og forhandles i tonsvis af helse- wellness- og slankeprodukter. Det er slet ikke umuligt, at man kan finde noget af slagsen i enten dine eller din nabos skabe.

Med Cristiano Ronaldo som reklamesøjle kan det nok være, at Herbalife kommer ud til den brede befolkning – for hvem vil ikke gerne se ligeså sporty, smuk og sund ud?

Herbalife Ronaldo
Cristiano Ronaldo tager sig nok også godt betalt for at reklamere for produkterne. Om han så rent faktisk også drikker den mælkehvide væske er en helt anden sag …

Herbalife blev grundlagt i 1980 og forhandles i dag på globalt plan cirka af svimlende 5 millioner uafhængige distributører og medlemmer.

Firmaet er blevet kritiseret for at være et overordentligt velstruktureret og forklædt pyramidespil. Der er da heller ikke under nogen omstændigheder tvivl om, at toppen af Herbalife har tjent astronomiske summer. Spørgsmålet er så, om her er tale om en sund forretning eller et udspekuleret trick …

“The wildest dreams you’ve ever thought of can come true – in Herbalife!” Sådan lyder det i traileren til denne dokumentar om Herbalife:

Bliv en del af Herbalife-familien

Herbalife gør et stort nummer ud af, at få deres “medlemmer” til at føle sig som del af en familie. Særligt latino-segmentet i Nord- og Sydamerika er hoppet med på vognen – og har tabt millioner af Dollars, som har gjort Herbalife til så stor en aktør indenfor Network Marketing.

Herbalife Nutrition gør sig også i andre store sponsorater, der fremmer deres tydelighed og legitimerer deres forretningsmodel. LA Galaxy, som er et af de store soccer-hold i USA, render fx rundt med navnet på trøjerne.

Den godtroende tænker sikkert derfor: “Hvis Herbalife er så markedsført et brand, kan der da ikke være noget at frygte.” Men sandheden er, at eventyret med at blive sælger for Herbalife, har kostet formuer for mange i stedet for at indbringe dem noget som helst udover at være en del af “familien.”

Det man tjener flest penge på, er ikke at forhandle Herbalifes produkter. Derimod gives der mere provision for at skaffe nye distributører til flokken. Undersøgelser har vist, at toppen af “salgspyramiden” indkasserer tæt på hele indtægten, mens der er småpenge tilbage til de resterende 99% af Herbalife-familien – hvis da ikke man direkte taber tusinder af kroner.

Få meget mere indsigt i Herbalife ved at klikke her. Overvej lige en ekstra gang, hvem du vælger at distribuere varer for.

Hververe

Hvordan kommer man med i MLM?

Network Marketing virksomheder har flere måder at få folk med på legen. Ofte forholder det sig dog også sådan, at håbefulde individer søger drømmen om et fleksibelt, nemt og sjovt arbejde, som er den sikre vej til en styrtende indtjening. Og hvor tit finder man lige sådan en størrelse?

MLM går i høj grad ud på at brande sig selv som det eneste rigtige i denne verden. Den interesserede, som kigger med, skal gerne få tanken, at det ville være direkte tåbeligt ikke at springe til som distributør af varerne – ellers skal man nok få det at vide!

Der er ofte et ligefrem religiøst aspekt af Multi Level Marketing / Network Marketing – enten er du med eller også er du ude. Helt ude!

Folk bliver lokket til at købe drømmen fremfor at investere deres tid og penge i noget, som rent faktisk giver en sikker indtjening. Man bliver indfanget af store planer og ser stort på alle advarselslamperne, som blinker. Succeshistorierne om folk, som har tjent masser af penge, syner af mere, end alle de stakler, der har tabt deres sparepenge – og mere til.

Et par versioner af hvordan du kan blive indfanget af MLM (Multi Level Marketing):

Hvorfor skulle DU ikke blive en af dem, som scorer kassen?

Det er kasinologik for alle pengene: “Ja, mange taber penge på kasinobesøg – men der er også nogle, der vinder – STORT. Jeg tager chancen med MLM!”

Bevæggrundene for at tjekke ind i Network Marketing pyramiden kan være mange. Det lyder smart – arbejd hjemmefra og vær din egen boss – og tjen masser af penge undervejs.

Du kommer som nævnt også med i et eksklusivt fællesskab – eller ligefrem familie – sammen med andre, der har set lyset. Sammen kan I dele drømmen om den sikre rigdom og rette levevej – nøjagtig ligesom i en fundamentalistisk religiøs sammenslutning. Og så er det jo faktisk underordnet, om du tjener penge eller ej, for du får det godt af at være med – penge eller ej …

De fattige og håbefulde malkes for penge

Multilevel marketing-foretagender er guf for folk med flyvske drømme og håb om et bedre og mere meningsfuldt liv. Herbalife har haft stor succes med at få folk med i familien. I USA køber folk gerne ind på “The American Dream.” Og hvad går den så egentlig ud på? For det meste har drømmen noget at gøre med at blive rig – og gerne så hurtigt som muligt!

Derfor er det ikke et ukendt fænomen, at dem, der malkes for flest penge, ikke er velhavende segmenter af samfundet. Det er derimod folk, som kaster deres surt optjente spareskillinger efter drømmen om rigdom – gerne i form af en stilling som distributør for et højtflyvende MLM firma.

Man stilles en masse i udsigt – langt de fleste ender med en skuffelser af dimensioner – og masser af dyrt betalte lærepenge.

Du kan få øjnene op for Network Marketing, når du surfer rundt på nettet. Du kan også blive inviteret med til “vækkelsesmøder”, hvor man søger at få dig til at købe ind på drømmen med alle tænkelige virkemidler. Det minder uhyggeligt meget om religiøse arrangementer, hvor den eneste rigtige sandhed dyrkes med skræmmende indlevelse.

Direktørerne eller guruerne i toppen af MLM-pyramider kan ligefrem komme i form af noget, der minder om sekt-ledere. De bliver tiljublet af masserne, når de  træder ind på scenen, hvor de vil indvie alle os andre i deres visdomsord.

JR Ridinger er en iøjnefaldende karakter, når han gør sin entre i bedste rockstar-stil:

Amway – toppen af poppen?

Amway – sammentrækning af AMerican WAY – ligger helt i top over MLM-virksomheder med størst omsætning. Man forhandler produkser til personlig hygiejne, smykker, kosmetik, forsikringer mm. Oprindeligt gjorde man sig i sæbe – men siden oprettelsen af selskabet i 1959, har man udvidet sortimentet ganske betragteligt.

Også Amway er jævnligt under beskyldning for at være et avanceret pyramidespil. Man er dog aldrig blevet dømt, og derfor kan du helt lovligt blive distributør af Amways produkter i omegnen af 100 lande verden over.

Anders Bircow – ja, ham fra Linie 3 – er en kendt dansk Amway-ambassadør. Der har været kritik fremme ved flere lejligheder, men pressenævnet har dog ikke fundet beskyldningerne berettiget, hvorfor Ekstra Bladet og BT har måttet dementere deres påstande om urent trav.

Også hos Amway kan du som forhandler øge din indtjening ganske betragteligt ved at hverve nye sælgere. Men hvad trækker mest – at sælge produkter eller udvide medarbejderkredsen? 

Et dyrt bekendtskab

Ligesom i andre Network Marketing virksomheder koster det penge at blive “medlem.” Du skal altså betale jævnlige bidrag og købe produkter for at have mulighed for at sælge dem. Kan du overbevise andre om fordelene ved Amway, og få dem med som forhandlere, er der provision at hente.

I USA er det på ingen måde unormalt, at en nærtstående person inviterer dig til at drikke kaffe med en forretningsmulighed på dagsordenen. Og det er meget sandsynligt, at det drejer sig om at blive distributør for Amway.

Amway har igennem mere end et halvt århundrede bare vokset sig større og større. Man har børstet beskyldningerne om pyramidespil af sig og bare fortsat sin succesgang hele vejen til nummer 1 over MLM-firmaer.

Er der overhovedet nogen, der tjener penge på Amway?

Ja, selvfølgelig tjenes der gode penge på Amway – det er bare de færreste forundt. Langt de fleste ender med at finansiere “elitens” indtjening. Det kan da også være, du er mere end almindeligt flittig til at hverve nye forhandlere – så skulle der nok være en god bid af kagen til dig også.

Amway – en god fidus? Bedøm selv:

Køb drømmen og bliv fattig – men lykkelig?

Det er mere end veldokumenteret, at det er ganske få, der rent faktisk scorer kassen på deres Network Marketing eventyr. Alligevel lever “bevægelsen” i bedste velgående. Der bliver hvervet mere end rigeligt af nye medlemmer til at få de pyramidelignende strukturer, som disse firmaer benytter sig af, til at fungere.

Der er selvfølgelig også mange, som vælger at træde ud af Multi Level Marketing. Og det er faktisk en fordel – for så har pyramiden endnu længere levetid. 

Hvis et firmas indtjening primært kommer fra medlemmernes bidrag – enten i form af månedlige bidrag eller køb af produkter til videresalg – er det alfa og omega, at der er medlemmer nok. Hvis medlemmerne primært tjener på at hverve nye forhandlere, er det vigtigt, at der er nogle, der bider på krogen – derfor er det essentielt, at der er godt gang i svingdøren begge veje.

Hvis en pyramide bare fortsætter med at vokse, løber man før eller siden tør for mennesker på Jorden:

Mange MLM-virksomheder har opbygget strategier til at modbevise anklagerne om pyramidespil. Deres drejebog over, hvordan man hverver nye medlemmer, er særdeles veludbygget. Man skal på ingen måde kunne være i tvivl om, at det er verdens bedste investering og jobmulighed, man har på hånden.

Network Marketing kan blive som en besættelse for de indviede. Man bekender sig til selskabets visdom og nægter at tage imod kritik fra udefrakommende – måske lige indtil korthuset ramler og man står tilbage med et kæmpe tab.

Men hvad så hvis man fandt, hvad man søgte? Har det så ikke været det hele værd?

Det kan da godt være, du bliver fattig på MLM – men til gengæld lykkelig. Og så har det vel været en succes? Fællesskaber appellerer til mange mennesker og det spiller MLM-hvervekampagner meget på. Stil derfor dig selv spørgsmålet:

Gør jeg det her for at tjene penge – eller af helt andre grunde?

Tænk dig rigtig godt om. Det kan ikke siges mere korrekt, end Dave Ramsey udlægger sagen:

I dag bruger de fleste mennesker en betragtelig del af deres tid på sociale medier. Det er derfor ikke svært at regne ud, at du kan blive tippet til en forretningsmulighed herigennem. Network Marketing firmaer vil altid være på udkig efter nye forhandlere til at øge omsætningen.

Gør dig selv den tjeneste at tage dig rigeligt med tid til at sætte dig ind i sagerne, før du kaster dig over MLM. Vær kildekritisk og søg information fra flere vinkler, før du falder over den første og bedste salgstale.

Kan du sælge til den store guldmedalje – og samtidig lære andre at sælge tilsvarende meget – kan det være, du kan tjene penge på Network Marketing – ellers bør du nok holde nallerne væk.

Selvom din mor, fætter eller bedste ven taler varmt om MLM / Network Marketing, er det ikke ensbetydende med, at det også er det rette for dig at involvere dig.

Og husk så: Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det som regel lige, hvad det er!

Links: