I et pyramidespil gælder det om at være med i toppen af pyramiden. Det bliver nemlig efterhånden sværere og sværere at lave penge på dette svindelnummer af en investeringsform. Lær at spotte et pyramidespil her og hold dig så ellers klogeligt på afstand.

Sådan fungerer et pyramidespil

Du får en bonus, når du skaffer nye medlemmer til et pyramidespil. De første investorer får fx 10% af deres oprindelige investering udbetalt pr. nyt medlem, de skaffer ind i klubben.

Herefter vil bagmanden og toppen af pyramiden blive ved med at skumme fløden imens pyramiden vokser sig større og større. De nyeste medlemmer på bunden finansierer toppens investeringer, således at nye investorer må se deres penge gå tabt – mm. de også kan få investorer med på legen.

Det siger sig selv, at der før eller siden ikke er flere investorer at komme efter. De første deltagere i spillet står tilbage med en klækkelig gevinst mens bunden af pyramiden har tabt deres penge.

Derfor er det naturligvis med meget høj risiko, at investere i et pyramidespil – og så er det også strafbart – både for bagmænd og deltagere.

Tjek denne guide:

Pyramidespil i flere varianter

Pyramidespil er forbudt i vores del af verden – Skat fortæller om reglerne her. Det er dog stadig muligt at finde lande, hvor man kan medvirke til økonomisk svindel af denne karakter ganske lovligt.

Man ser til tider også, at pyramidespil camoufleres, så de ligner lovlige og reelle investeringsformer – og så er det jo op til retten at afgøre, om man har handlet i god tro eller ej.

I et pyramidespil er der intet firma bag, der tjener penge. Du kan blive narret til at tro det, men i virkeligheden kommer der kun flere penge ind i “firmaet” ved, at der dukker nye investorer op.

Det er noget ganske andet end aktieinvestering at deltage i et pyramidespil. Du kan vælge at se stort på risikoen og håbe på, at du bliver en af deltagerne, der virkelig får en stor gevinst – og så i øvrigt undgå en dom for bedrageri. Det vil vi dog på det kraftigste fraråde!

Pyramidespil findes i sminkede udgaver – både for at omgås loven, men også for at snyde investorer til at gå ind i projektet. Udadtil kan det ligne et hvilket som helst andet firma. I virkeligheden er der blot tale om et trick for at gøre bagmændene rigere.

Denne illustrationen forklarer på glimrende vis, hvad man skal holde øje med, hvis man vil undgå pyramidespil

Pyramid Scheme

Hvis et firmas forretningsmodel er svær at blive klog på samtidig med, at de gør meget for at skaffe nye investorer, er det godt at være på vagt. Det kan være, du bliver lovet en kæmpe bonus for at skaffe flere investorer til firmaet. Et maskeret pyramidespil vil lægge vægt på investorers mulige profit fremfor at fortælle om deres sunde forretning.

Svindlere finder som regel altid en vej – det er op til din sunde fornuft at holde dig på tryg afstand!

Der er også set kreative forsøg på at omgås loven ved rent faktisk at lade folk investere i reelle produkter til en kæmpe overpris. Men den går bare ikke, hvis retten vurderer, at der er tale om en investeringspyramide mere end noget andet. Så det, at man rent faktisk investerer i noget, behøver ikke betyde, at der også er rent mel i posen.

Har du set Løvens Hule? Det kan nok være, der var kraftige reaktioner, da et muligt pyramidespil blev pitchet i den engelske udgave Dragons’ Den:

Let me tell you about an opportunity …” Sådan spotter du et pyramidespil:

Hvem bliver narret med i pyramidespil?

Der er groft sagt to typer mennesker, der bliver lokket med i pyramidespil: De grådige og de fattige.

Pyramidespil lokker med et hurtigt og stort afkast – drømmen for enhver investor. Og hvem tiltrækker det så? Hurtige typer, der ser rigdom som vejen til sikker lykke, vil være oplagte at lokke med i pyramidespil. Det kan sagtens være velhavende folk, som søger at blive endnu rigere. Mere vil have mere, som man siger.

I USA ser man også mange fattige, som skyder deres få penge efter tvivlsomme forretningsmodeller for at få lidt mere at leve for. Oftest ender det dog i endnu mere elendighed, da man hverken ser de investerede penge igen eller det lovede afkast.

Bagmændene skummer fløden fra de fattige, plukker håret af de skallede og har en så tvivlsom moral, at de gerne gør det igen, hvis bare der er penge i det.

Pyramidespil – nationalsport i Albanien

Pyramidespil er ikke så hyppigt forekommende i vores del af verden. Man skal dog ikke langt syd for grænsen, for at der er tilpas meget fattigdom og manglende lovgivning til at pyramiderne vokser fra tid til anden.

Albanien har en særlig historik når det kommer til pyramidespil. Læs bare dette uddrag fra en kronik i Politiken:

I lighed med det øvrige Østeuropa, så man i 1991 i Albanien pyramidespil, men de brød hurtigt sammen.

Den albanske befolknings naivitet eller uvidenhed om kapitalismens spilleregler kunne dengang forklare pyramidespillenes opkomst, men at skønsmæssigt 60 procent af befolkningen deltog i pyramidespillene fem år senere skyldtes de tætte bånd mellem pyramidespillenes bagmænd og regeringen, som gjorde krisen total.

Læs hele artiklen om pyramidespil i Albanien her.

Albanien pyramide
Albaniens mest kendte seværdighed er passende nok en pyramide i glas og stål – find den i Tirana

Links:

Til slut en video med 10 pyramidespil der kollapsede: