Ejendomsudvikleren bag Stones Invest A/S, Steen Gude, er blevet udpeget som en af de nøglepersoner, der fik læsset til at tippe mod det bankkrak, som var begyndelsen på finanskrisen i 2008. I 2012 blev Steen Gude dømt for skyldnersvig, skattesvig samt bedrageri.

Stone Invest

Stone Invest var ejet af Steen Gude og bestod af i alt 70 mindre virksomheder. Der var tale om en bred favnende handel med ejendomme, både og møbler. Firmat gik konkurs d. 10. september 2008.

Det var i tiden op til firmaets konkurs, at direktøren Steen Gude foretog uretmæssige transaktioner fra virksomheden til sine egne konti. Penge, som var lånt af forskellige kreditorer, som dog ingen anelse havde om den konkurs som Stones Invest snart ville stå til.

Så sent som i foråret 2008 havde den islandske bank Glitnir givet et lån til Stones Invest på 200 millioner kroner, helt uvidende om den store risiko for ikke at se de penge igen.

Op til finanskrisen gjorde Gude store forretninger og levede det gode liv takket være bankernes gavmilde lån.

Da Stones Invest gik konkurs stod virksomheden med en gæld på hele 4 milliarder kroner.

Og køen var lang af selskaber og banker, der så langt efter sine penge. Af de 4 milliarder havde Roskilde Bank 409 millioner kroner til gode. Ørevad savnede 52 millioner kroner og Landic Property gjorde krav på 133 millioner kroner. I alle tre tilfælde var der tale om usikret gæld.

Herudover havde flere finansielle kreditorer penge til gode i Stone Invest, blandt andet Nordea, Basisbank, Lokalbanken og Morsø Sparekasse. Kreditorerne havde i alt 635 millioner kroner til gode.


Jeg blev jo sådan set slagtet af Roskilde Bank. Da de gik konkurs, rev de mig med i faldet.

Steen Gude, november 2015

Gudes svindleri har haft omfattende konsekvenser. Blandt andet Roskilde Bank har siden hen drejet nøglen om, hvilket Gudes svindel var medvirkende årsag til.

Den omtalte skyldnersvig foregik i samarbejde med Steen Gudes egen bror, Søren Gude, som også var en del af Stones Invest. De to tilbagedaterede i samarbejde en række aftaler, som var med til at nedbringe værdien i aktierne i selskabet Søren Gude A/S. 50 procent af aktierne overførte de efterfølgende til selskabet Søren Gude Holding ApS – men til et lavere beløb end det reelle.

Et liv på lånte penge

Steen Gude levede et lukseriøst liv og et bekymringsfrit liv taget i betragtning af, at han levede på lånte penge.

Udadtil fremstod Gude som en af de helt store drenge med masser af succes med sine investeringer på ejendomsmarkedet. Hans livsstil bakkede op om dette billede med to luksusyachter samt både en Bentley og en Cabriolet. Til daglig holdt han til i Schweitz men ejede derudover også et hus i Skodsborg.

Gude stillede sikkerhed for sine lån ved at tage lån i sine to yachts.

Gudes hus i Schweitz havde navnet Riva Paradiso, hvilket kun understreger, hvilken luksus Gude her befandt sig i. Med udsigt over søen Luganosøen kunne Gude slappe af i sin pool, som var en del af huset i De schweiziske Alper.

Et år før Stone Invest’s konkurs tog Gude på en luksusferie til Mallorca med sin kone. Det indebar blandt andet et privat chartret fly fra Roskilde til Palma.

Kort tid inden sin konkurs gjorde han et impulskøb, som de færreste kan relatere sig til. Han købte en Cabriolet til en af sine venner med den begrundelse, at sådan en bil skulle han da have.

Før hele glansbillede krakelerede blev Gudes formue i begyndelsen af 2008 anslået til at være på 1,4 milliarder kroner.

Stone Invest havde adresse på en af Danmarks fineste adresser; Enrum Slot i Vedbæk.


Enrum Slot i Vedbæk. Her holdt Stones Invest til indtil sin konkurs i 2008. Herefter kom slottet på tvangsauktion.

Den blonde Gude

Gude voksede op i Bagsværd. Hans far havde en snedkerforretning i byen, og Steen Gude selv blev også uddannet som snedker. Karrieren tog dog en noget anden retning da han gik over til at blive en del af ejendomsmarkedet.

Her er Gude særlig kendt for sit opkøb i 2004 af Holmegaard glasværk. Et køb, som endte med en succesfuld udvikling, og som gav ham status som en mand med fornemmelse for finans.

Sammen med sin kone Anne-Bolette Jill Gude har han fire børn. Han er blevet beskrevet som et familiemenneske, og måske var det årsagen til, at både Steens bror, mor og far var ansat i Stone Invest.

Gude har beskrevet, at Stone Invest’s konkurs slog ham ud, hvilket betød at han blev sygemeldt i en måned. Han har under retssagen beskrevet, at det tog ham et halvt års tid at komme til sig selv igen.

Selv mener han ikke at påstanden om, at han kan betegnes som en af finanskrisens bagmænd er sandfærdig. Han påstår derimod, at Roskilde Bank “hev ham med ned“, fortæller han i et interview til DR i 2015.

Dommen

Steen Gude var tiltalt for skyldnersvig, skattesvig og bedrageri, fordelt på ialt 9 forhold. Der er tale om bedrageri for 100 millioner kroner, skyldnersvig for i alt 68 millioner kroner og skattesvig for i alt 40,7 millioner kroner.

Han kom for retten i august 2012 for ovenstående forhold. En retssag, hvor Gude tydeligt var irriteret og hævede stemmen flere gange undervejs.

Han forsøgte blandt andet at forklare sig ud af anklagen om bedrageri med, at der havde været rod i nogle af virksomhedernes papirer. Forklaringerne hjalp dog ikke Gude ud af kniben. Retten i Lyngby fandt ham skyldig. En dom, som Gude ankede.

Steen Gude og hans kompagnoner forsøgte at blive frifundet da de mente at der var tale om sjusk fra bankernes side, og at det ikke var deres fejl, at det endte som det gjorde.

Den købte dommerne ved Østre Landsret dog ikke, og i begyndelsen af marts 2014 blev dommen stadfæstet.

Seks års fængsel blev dermed sikret til den nu 51-årige Steen Gude.

Udover Gude selv blev hans egen bror, Søren Gude, dømt i sagen og fik tre års fængsel. Økonomidirektøren i Stones Invest blev dømt til tre år mens tidligere bestyrelsesformand fik fire års fængsel.

I tillæg til fængselstraffene fik de tilsammen en bøde på 18,5 millioner kroner og skulle derudover betale omkostningerne ved ankesagen i Østre Landsret.

Jeg tager det som en mand

I et interview i 2014 beskriver Gude til Berlingske, at han var fandt dommen urimelig og hård, men at han var klar til at tage straffen som en mand.

Det på trods af en pinlig opførsel under den tidligere retssag, hvor Gude blandt andet agerede aggressivt ved at smække med døren og skubbe til en journalist.

Da Gude skulle ind i sin celle Jyderup Statsfængsel fik han lov til at tage sit eget gulvtæppe og lænestol med, i et forsøg på at gøre det lidt hjemligt.

Gude er blevet frataget retten til at drive virksomhed, men hvad Gude egentlig foretager sig i dag findes der endnu ingen historier om i medierne.

Hvis du vil læse om andre danske svindlere kan du klikke her og finde en top 10 over de største svindelsager i Danmark.