Når man vil investere sine penge, vil man naturligvis gerne have et højt afkast tilbage. Men pas på derude! Der har været masser af eksempler på investeringer, der er gået helt galt. Her skal du læse om Ponzi-svindel.

Charles Ponzi
Charles Ponzi lagde navn til denne type af svindel med investeringsmidler. Ikke fordi han var den første med idéen – men fordi han var særligt dygtig til at få en forretning op at køre, når grådige og godtroende investorer kastede penge efter ham.

i 1920’erne lavede Ponzi fed business ved at narre folk til at tro, at de investerede i en sund virksomhed, som ville kaste masser af penge af sig – uden risiko. Banker var langtfra noget, alle benyttede på den tid.

Ponzi lovede et kæmpe afkast – det kan nok være, der var mange tusinder, der hoppede i fælden.

I virkeligheden bestod folks økonomiske afkast af deres egne penge. Da der hele tiden kom nye investorer til, var der masser af penge i kassen, så Ponzi-svindlen kørte videre i lang tid.

Charles Ponzi huskede naturligvis også på, at han selv skulle have et rundhåndet afkast af hele herligheden.

Bliv endnu klogere på supersvindleren Ponzi her:

Ponzi Schemes kort fortalt og deres begrænsninger

Ponzi Schemes i grove træk:

Ponzi Schemes går ud på, at jeg lover dig et solidt afkast, hvis du fx giver mig 10.000 kr. Efter en uge kan du ganske rigtigt trække 200 kr. i afkast ud – eller lade pengene stå. Du tipper nu dine venner, som også investerer penge i denne afkastmaskine.

Problemet er bare, at der ikke er nogen virksomhed bag, som genererer penge. Det er folks egne investeringer, der bruges til afkast. Derfor er det meget vigtigt, at folk ikke ønsker at trække alle deres investerede midler ud igen – for så falder korthuset naturligvis sammen.

Men hvorfor skulle man også vælge at lukke ned for så rundhåndet en investeringsform?

Når der i virkeligheden ikke findes en virksomhed, der genererer penge til investorerne, har svindelen begrænset levetid. Ponzi-svindel kan køre videre indtil tilpas mange investorer vælger at trække deres penge ud – med gevinst.

Da vil det hele falde fra hinanden, for den samlede sum penge jo ikke findes – kun hvad folk har investeret i første omgang. Læg dertil, at bagmændene har husket at lægge rigeligt til side til sig selv – og så har vi balladen.

For det meste er der dog tænkt over, at man meget nødigt skal ende ud i ovenstående scenarie.

Folk får somme tider et forøget afkast ved at skaffe nye investorer, og man optjener bonusser ved ikke at trække sine penge ud igen. Som regel kan man dog få udbetalt sin gevinst – og det beroliger så endnu flere til at falde for Ponzi-svindlen og investere endnu mere.

Så længe ikke for mange investorer på én gang kræver deres afkast udbetalt, vil et Ponzi Scheme kunne køre videre – eller lige indtil myndighederne sætter en stopper for galskaben!

Ponzi Scheme eller pyramidespil?

Måske tænker du: Hvad er egentlig forskellene på Ponzi Schemes og pyramidespil?

Her får du svarene:

  • I Ponzi Schemes får du afkast af dine egne investeringer. Du vælger måske herefter at investere endnu flere penge i denne fede fidus – og så er der jo flere penge at udbetale dig afkast fra.
  • I et pyramidespil får du provision for at skaffe nye deltagere – og herefter provision for nye medlemmer de også skaffer. Det kan hurtigt blive en særdeles lukrativ forretning, hvis pyramiden vokser sig kæmpestor.

En forskel er også, at investorerne i et Ponzi Scheme ikke er bevidste om, at de tager del i et svindelnummer. Man investerer penge i god tro og i håbet om et stort afkast.

Der er mange eksempler på, at hvad der startede som lovlige investeringsformer sidenhen udviklede sig til Ponzi-svindel, da bagmændene alligevel ikke kunne præstere det lovede afkast. Man fortsatte med at love guld og grønne skove – nye investorer kom til – og man kunne på den måde holde skuden oven vande.

  • Et Ponzi Scheme er et investeringstrick, der skal narre godtroende og pengeglade folk.
  • Et pyramidespil er for folk, der intet har imod at skyde deres penge efter en ulovlig (i vores del af verden) og meget risikabel investeringsform.

Se også med her:

Historiens længst kørende Ponzi Scheme

Bernie Madoff var manden bag historiens længst kørende Ponzi Scheme. Kort sagt lod det sig gøre, fordi han var en velanset og kendt finansmand, som folk havde tillid til.

Madoff startede sit eget investeringsfirma i 1960’erne og var med til at grundlægge Nasdaq-børsen. En god baggrundsviden om, hvordan hele finansverdenen fungerer, skader naturligvis ikke, når man beslutter sig for at kaste sig ud i gigantsvindel.

Tjek denne video:

20 milliarder dollars lavede Madoff til sig selv ud af de mange investorers penge …

Svindelnummeret krakkelerede dog i sidste ende, da investorer krævede 7 milliarder dollars udbetalt – Madoff kunne kun hoste op med 200-300 millioner, og så var den Ponzi-svindel styrtet sammen!

I 2009 erklærede Bernie Madoff sig skyldig i retten og afsoner 150 år i fængsel for økonomisk kriminalitet i den helt grove ende.

Mange folk mistede alt, hvad de ejede. Madoff blev MEGET rig – i et stykke tid – og mistede så også alt.

Grådighed viste sig som ofte før at koste mange meget dyrt!

Bernie Madoff var også godt medvirkende til finanskrisen i 2008 – se denne dokumentar:

Links