Atea er nordens største it-leverandør. Det er dog nok mest Atea-skandalen, selskabet er kendt for i den brede befolkning. Offentligt ansatte i Region Sjælland blev smurt til den helt store guldmedalje.
Gaver fra ansatte i det private til offentligt ansatte – det er Atea-skandalen kort fortalt.
Gourmetmiddage, Formel 1, hoteller i Dubai og lækker massage. Der er mange måder at få folk overtalt på. Tidligere ansatte i Atea kendte ihvertfald alt til det der med “noget for noget.” Man havde udtænkt det så snedigt, at der var oprettet en særlig konto til disse vennetjenester.
Men så faldt hammeren en dag!
Atea-skandalen – Region Sjælland med i kostbart samarbejde
Atea gør sig i it-udstyr. Derfor gælder det naturligvis om at få afsat så meget grej som overhovedet muligt. En måde at få fingre i de helt store ordrer er, at overbevise regionerne om at købe stort ind.
Region Sjælland fik særligt god smag for Atea-udstyret. Man købte således ind for 693 millioner kroner mellem 2012-2015. Det er i sandhed noget af en kunde, at have i folden.
Problemet var bare, at der ikke var rent mel i posen. Overførslerne foregik på en særlig konto ved navn 2840. Og her forsvandt der undertiden store beløb. Når kæmpe beløb skifter hænder, kan der jo nemt falde lidt “håndører” af hist og pist, hvilket ingen umiddelbart lægger mærke til.
Det var sådan det gik til, at ansatte i Region Sjælland blev plejet med 1.1 millioner kroner, som gik til at forsøde deres tilværelser. Rejser, middage, gaver, messer, arrangementer – you name it – de fik det!
Turen til Dubai, der væltede hele læsset
En ting, som svindlere generelt ikke kender til, er mådehold. Hvis man nu bare var fortsat med de hyggelige vennetjenester på den “forholdsvis lille skala”, var det sikkert aldrig blevet opdaget.
Men det gjorde man ikke!
Faktisk havde man hygget sig med dyre rejser og middage gennem flere år for at pleje de gode forbindelser mellem Atea og Region Sjælland. Men Formel 1-løbet i Abu Dhabi 23. november 2014 blev den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over.
Region Sjælland politianmeldte Atea samt egne ansatte på baggrund af mistanke om underslæb og bestikkelse på over en halv milliard kroner.
Da der så endelig blev kigget skuffer, skabe, konti og regnskaber efter i sømmene, væltede det hele frem i lyset. Adskillige ansatte stod nu for at skulle forklare sig for retten. Danmarkshistoriens største bestikkelsessag rullede sig ud for offentligheden.
31 offentligt ansatte blev anholdt i kølvandet på efterforskningen – foruden de store bagmænd hos Atea og Region Sjælland. Der var lidt af et arbejde at gå i gang med for anklagemyndigheden og forsvarerne!
En retssag af dimensioner
Så var det ellers bare at gå i gang med at få udpeget bagmændene bag konto 2840, og hvad der dertil hørte.
Ikke overraskende blev middagene og de dyre rejser forklaret med, at sådan havde man gjort i årevis. Der var efter sigende intet nyt i, at selskaber plejer deres forbindelser med gourmet-mad og et dyrt glas rødvin – måske endda en smuttur til Las Vegas eller Florida, hvis muligheden byder sig. Sådan bare for at få tingene til at glide lidt nemmere. At ægtefællen spiste med, var i øvrigt et tegn på tillid parterne imellem.
Helt så let gik det dog ikke med at forklare det store pengeforbrug fra konto 2840 overfor retten.
Lad os kigge bagmændenes sager igennem.
Atea – bøde på 10 millioner kroner
Det børsnoterede it-selskab kunne selvfølgelig ikke frasige sig ansvaret for, hvad nu tidligere ansatte havde bedrevet af løjer i arbejdstiden.
“Vi har hele tiden ment, at Atea som selskab har været udsat for illoyalitet og muligt underslæb begået af tidligere ledende ansatte. Vi har valgt at acceptere dommen, fordi vi anerkender, at vi som virksomhed hæfter for handlinger begået af vores tidligere medarbejdere.” Sådan lød det fra koncernchef i Atea, Steinar Sønsteby, da hammeren var faldet.
Dommen blev en bøde på 10 millioner kroner. Atea ønskede ikke at anke dommen, men så i stedet frem mod lysere tider efter et mørkt kapitel i selskabets historie.
Claus Hougesen, tidl. koncernchef i Atea – betinget fængsel i 6 måneder
Claus Hougesen stod bag aftalen om den hemmelige konto 2840 sammen med it-driftschefen fra Region Sjælland – sådan opfattede retten det ihvertfald.
“Jeg hørte første gang om konto 2840, da jeg blev varetægtsfængslet. Indtil da var det postnummeret i Holte …” Sådan lød det fra den tiltalte, da retssagen gik sin gang. Dommen lød oprindeligt på 10 måneders fængsel, heraf 7 måneder betinget – men blev senere nedsat, da den blev anket.
Claus Hougesen var tiltalt for underslæb og bestikkelse for 136.000 kroner.
Peter Trans, tidl. koncerndirektør i Atea – betinget fængsel i 3 måneder
Peter Trans blev frifundet for anklagerne om bestikkelse og underslæb. I stedet blev han dømt for medvirken til mandatsvig.
“I de fire år, sagen har varet, er bestemmelsen om mandatsvig aldrig blevet nævnt. Så spørgsmålet er, om man kan dømmes for mandatsvig, når man ikke er tiltalt for det.” Lød det fra advokat Kåre Pihlmann.
I skrivende stund er det stadig uklart, om sagen skal for Højesteret.
Carsten Ritzau, tidl. salgsdirektør i Atea – betinget fængsel i 8 måneder
Salgsdirektøren, Carsten Ritzau, var tidligere idømt otte måneders fængsel i sagen, hvoraf de fem ikke skulle afsones på betingelse af, at han udførte 100 timers samfundstjeneste.
Efter ankesagen lød den nye dom dog rent på otte måneders betinget fængsel.
Anklageskriftet for den tidligere salgsdirektør lød på bestikkelse med dyre rejser og restaurantbesøg til offentligt ansatte, der også blev forkælet med elektronik i form af computere, telefoner og iPads fra deres rundhåndede kontakter i Atea.
Anklagerne blev i vidt omfang erkendt af Carsten Ritzau, der sad som en blandt flere salgsdirektører i Atea.
Per Juul Andersen, tidl. salgschef i Atea – ubetinget fængsel i 1 år og 3 måneder
Fik skærpet sin dom med 3 måneder efter ankesagen. Det er ikke altid, der kommer noget godt ud af, at nye øjne kigger hele herligheden igennem en gang til. Håbet lød således på en frifindelse …
Selvom Per Juul Andersen ikke indtog en plads på direktionsgangen i Atea, så havde han i kraft af i sin tidligere rolle som salgschef spillet et vigtig rolle i Atea-skandalen. Han var nemlig ofte i kontakt med Region Sjælland – og som anklageskriftet viser – så deltog han i en lang række af de middage, samt flere af de rejser, som er sagens omdrejningspunkt.
Retten fandt, at Per Juul Andersen havde givet de offentligt ansatte fordele for omtrent 320.000 kroner og havde begået underslæb for i alt 510.000 kroner.
Immervæk også en god sum penge at dele ud af!
René Clausen, tidl. IT-driftschef i Region Sjælland – ubetinget fængsel i 2 år
Tog godt for sig af de mange vennetjenester, der kom ud af forbindelserne til Atea. Fra forsvareren lød det dog – lidet overrakende – at hans klient havde handlet i god tro.
Det ændrer dog ikke på det åbenlyst ulovlige i de mange vennetjenester. Og sådan forholdt retten sig også ved domsafsigelsen.
“Jeg har lige bestilt 22 dages krydstogt, så jeg kan komme i ædeform.” Sådan formulerede René Clausen sig i en mail til en anden tiltalt i sagen, da endnu en luksusrejse var en realitet. Desværre for Clausen forblev mailen ikke mellem de to.
Rene Clausen fik den hårdeste straf af alle tiltalte. Han blev udpeget som hovedmanden og dømt for 15 forhold af bestikkelse for mere end 320.000 kroner og 13 forhold af mandatsvig for over 800.000 kroner. Han blev idømt to års ubetinget fængsel af Østre Landsret, mens Retten i Glostrup oprindeligt havde idømt ham halvandet års fængsel.
Igen en ankesag, der gav bagslag.
Forsvarer Andro Vrlić forholdt sig således til de mange anklager:
“Jeg tror, det er almindeligt anerkendt, at når man tager afsted på de her faglige rejser – uanset om man er offentligt eller privat ansat – så har det været sådan – hvis vi kigger tilbage i tiden – at der har været et rekreativt element på de her rejser. For eksempel at man har været inviteret ud at spise om aftenen af leverendører, og at man bor på nogle udmærkede hoteller.“
Jo, jo – visse goder har visse ansatte da fået glæde af som offentligt ansatte.
Michael Steen Hansen, tidl. IT-direktør i Region Sjælland, siden Rigspolitiet – 10 måneders fængsel, heraf 7 måneder betinget og 3 måneder ubetinget
Den tidligere bredt hyldede it-direktør valgte ikke at anke dommen, men tog i stedet imod sin straf. Michael Steen Hansen var dog ikke enig i dommen, men ønskede i stedet at lægge sagen bag sig og hurtigst muligt komme videre i tilværelsen.
Michael Steen Hansen var it-direktør i Region Sjælland fra regionens start til sommeren 2012, hvor han blev it-chef i Rigspolitiet. Anklagen løb bl.a. på, at den tidligere it-direktør var en af de helt flittige forbrugere af den nu berømte konto 2840.
Så sent som i 2014 deltog Michael Steen Hansen, der på daværende tidspunkt altså ikke længere var ansat i Region Sjælland, i en tur til Dubai for at se Formel 1-løb og mæske sig i lækker mad og vin. Turen var betalt af den hemmelige konto. I Dubai-rejsen i 2014 deltog også Atea-chefer, som kort tid senere oprettede et konkurrerende selskab. Selskabet vandt året efter et it-udbud i Region Sjælland for snuden af Atea.
Man skal ikke komme og sige, at der ikke kom både det ene og andet ud af den meget omtalte Dubai-rejse.
Michael Mølkær Jensen, tidl. IT-udviklingschef i Region Sjælland – betinget fængsel i 4 måneder eller 100 timers samfundstjeneste
Den tidligere udviklingschef tog også godt for sig af forbrugsgoderne. Som den eneste af de hovedtiltalte fik han dog valget mellem fængsel og samfundstjeneste.
Michael Mølkær Jensen har også søgt om tilladelse til at anke sagen for Højesteret.
Sådan er historien altså om den største sag om bestikkelse her til lands.
Der er endnu mulighed for skærpelser eller sænkelser af et par af dommene, da det stadig afventes, om de kan blive prøvet ved Højesteret.