En kort gennemgang af Stein Bagger sagen

Stein BaggerDen nok mest kendte svindler i dansk historie, er Stein Bagger – manden, der bragte kæmpevirksomheden IT Factory til sin konkurs, og som snød giganterne Danske Bank og IBM Danmark for flere hundrede millioner kroner – Danske Bank alene mistede 350 millioner kroner på IT Factorys konkurs.

Stein Bagger blev født den 20. januar 1967 ind i en familie bestående af journalisten Rolf Bagger, og journalist Mia Bagger. Familielivet varede dog kort, da forældrene skiltes da Stein Bagger var 1 år gammel. Sidenhen har der ikke været kontakt mellem fader og søn.

Som ung var han meget interesseret i bodybuilding, og stillede allerede som 18-årig op i sin første konkurrence, hvor han blev nummer tre. Sideløbende med dette var han såkaldt “aktivitetsguide” på Tenerife og  Mallorca for Spies Rejser i perioden 1984 til 1991.

Af uddannelse har Stein Bagger erhvervet sig en bachelor i regnskab og økonomi, og ifølge bagger selv, en master i Business Administration. Angiveligt har han også skulle have læst sig til en Ph. D. i International Business – men det er der for alvor blevet sået tvivl omkring under politiefterforskningen. Samtidig mener Edinburgh Business School, at Stein Bagger ikke fik sin master færdiggjort, men kun havde tilmeldt sig studiet.

Hans forretningsmæssige karriere foregik igennem en del virksomheder, som han selv var med til at stifte, og var administrerende direktør for. Heraf kan nævnes navne som ARC, Future Quality Systems, Masterframe og selvfølgelig IT Factory, som han dog ikke var medstifter af, men som han, sammen med sin partner Asger Jensby, opkøbte i juli 2003, hvor virksomheden oprindeligt var gået konkurs.

IT Factorys kontorVirksomhedens første år foregår efter bogen. Makkerparret var i stand til at øge omsætningen fra 12 millioner kroner, til 43 millioner, og øgede overskuddet fra 419.000 kroner, til 5,7 millioner kroner. Samtidig formår de at få en samarbejdsaftale med IBM Danmark – en aftale, som de ikke er blege for at bruge intensivt i deres markedsføringskampagne.

Men herfra begyndte svindelen at begynde. Svindelen foregik vha. falske leasingaftaler imellem IT Factory og falske IBM Partnere. I et tilfælde havde et selskab i Hong Kong leveret et hosting-center, med al nødvendig hardware og software. Dette blev finansieret vha. et dansk leasingselskab, der sendte 51 millioner kroner til selskabet, der dernæst placerede en stor mængde ordrer på IT Factory på softwarelicenser.  Dette gav så en stor omsætning, og et stort overskud. Problemet var bare, at kontrakten var fiktiv. De computere der blev leveret, var ikke IBM-computere, men i virkeligheden HP-Computere.  Dette var dog ikke tilfældigt – hostingpapirerne var en direkte afskrift af en anden aftale imellem JMI-selskabet Netconcept, der var HP-partner. Leasingselskabet gik med til aftalen, da den Hong Kongske virksomhed så ud til at have alle papirerne i orden.

Vha. en masse aftaler i lignende stil, formåede IT Factory at øge sin omsætning helt op til 846 millioner kroner i 2008, og øge overskuddet til 121 millioner kroner. Men en markant stor del af millionerne var baseret på falske leasingaftaler – faktisk menes det, at Stein Bagger har svindlet for omkring 500 millioner kroner, hvis ikke mere.

Erst & Youngs Vækstpris

Således ser Ernst & Youngs vækstpris ud som Stein Bagger nåede at få for IT Factorys vækst… kort før hele boblen brast!

Stein Bagger fik blandt andet Ernst og Youngs vækstpris i 2008 pga. den store vækst. Men i november 2008 gik den ikke længere. Partneren ønskede at sælge sine aktier, hvilket ville afsløre svindelen. På en familieferie i Dubai valgte Stein Bagger at flygte. Han købte en flybillet til New York, hvor han lånte en Audi A8 af sin svenske kammerat Mikael Ljungman. Herfra kørte han til Los Angeles, hvor han til sidst valgte at opgive, og meldte sig selv til politiet. Da han vendte tilbage til Danmark, vedkendte han sig alle anklager om dokumentfalsk og underslæb.

Ved retten i Lyngby blev Stein Bagger den 12. juni 2009 idømt 7 års fængsel.

Selvom hans svindelbeløb ikke er ligeså omfattende som Peter Adler Albertis knap 900 millioner kroner, er selve det bogføringsmæssige og kreative aspekt i Stein Bagger-sagen langt mere omsiggribende. Det har ikke været nemt at udtænke denne form for svindel, og det har været svært at afdække – hvorimod det ift. Albertiaffæren “bare” ville have krævet et kig i justitsministeriets regnskabsbøger.

screenshot fra dansk-selfstorage.dk - Stein Baggers seneste eventyr.

Således så hjemmesiden til Dansk-Selfstorage.dk ud, men den blev hurtigt slettet igen, da det slap ud at Stein Bagger var praktikant. Pressen spekulerede i at han nok var langt mere end det…

Stein Bagger sidder nu (2013) fængslet i Jyderup Statsfængsel. Sideløbende med sin indespærring, læser han en HD på CBS. Han har i sommeren 2012 netop været praktikant i virksomheden Dansk – Selfstorage.dk, der ejes af en af Stein Baggers venner. Selvom der ikke er noget ulovligt i denne sag, har den vakt oprør, da han er i stand til at få foden indenfor igen på det danske erhvervsmarked.

Efter sin dom gav Stein Bagger et timelangt interview til Reimar Bo. Sidstnævnte blev fyret fra Danmarks Radio på grund af mangel på kritiske spørgsmål. Mange mente at Reimar Bo decideret var købt af Bagger. Her får du første del af interviewet… døm selv: