Bagger bedømmelse

Den nok mest kendte svindler i nyere dansk historie er Stein Bagger – manden, der bragte kæmpevirksomheden IT Factory til konkurs, og som snød giganterne Danske Bank og IBM Danmark for flere hundrede millioner kroner. Danske Bank alene mistede 350 millioner kroner pga. IT Factory’s konkurs.

Stein Bagger blev født ind i en familie bestående af journalist Rolf Bagger og ligeledes journalist Mia Bagger den 20. januar 1967. Familielivet varede dog kort, da forældrene skiltes allerede da Stein Bagger var et år gammel. Sidenhen har der ikke været kontakt mellem far og søn.

Som ung var Stein Bagger meget interesseret i bodybuilding og stillede i en alder af blot 18 år op i sin første konkurrence, hvor han blev nummer tre. Sideløbende med dette var han såkaldt aktivitetsguide på Tenerife og Mallorca for Spies Rejser i perioden 1984 til 1991.

Begyndelsen – et tvivlsomt cv

Af uddannelse har Stein Bagger erhvervet sig en bachelor i regnskab og økonomi og – ifølge Bagger selv – en master i Business Administration. Angiveligt har han også læst sig til en Ph. D. i International Business – men det er der for alvor blevet sået tvivl omkring under politiefterforskningen af Baggers aktiviteter. Samtidig mener Edinburgh Business School, at Stein Bagger ikke fik sin master færdiggjort, men kun havde tilmeldt sig studiet.

Baggers forretningsmæssige karriere fandt sted igennem en del virksomheder, som han selv var med til at stifte og var administrerende direktør for. Heraf kan nævnes navne som ARC, Future Quality Systems, Masterframe og selvfølgelig IT Factory, som han dog ikke var medstifter af – men som han, sammen med sin partner Asger Jensby, opkøbte i juli 2003, hvor virksomheden oprindeligt var gået konkurs.

IT Factory – en erhverssucces uden sidestykke for Stein Bagger

IT Factorys kontor

De første år med Bagger og Jensby ved roret i IT Factory foregik efter bogen. Makkerparret var i stand til at øge omsætningen fra 12 millioner kroner til 43 millioner – og øgede samtidig overskuddet fra 419.000 kroner til 5,7 millioner kroner. Samtidig formåede de at få en samarbejdsaftale med IBM Danmark – en aftale, som de ikke var blege for at bruge intensivt i deres markedsføringskampagne.

Men herfra begyndte svindelen at tage form. Den foregik vha. falske leasingaftaler imellem IT Factory og fiktive IBM Partnere. I et tilfælde havde et selskab i Hong Kong leveret et hosting-center med al nødvendig hardware og software. Dette blev finansieret vha. et dansk leasingselskab, der sendte 51 millioner kroner til selskabet, der dernæst placerede en stor mængde ordrer hos IT Factory på softwarelicenser. Dette gav så en stor omsætning og et stort overskud.

Problemet var bare, at kontrakten var det pureste opspind. De computere, der blev leveret, var ikke IBM-computere men i virkeligheden HP-Computere. Dette var dog ikke tilfældigt – hosting-papirerne var en direkte afskrift af en anden aftale med JMI-selskabet Netconcept, der var HP-partner. Leasingselskabet gik med til aftalen, da virksomhed fra Hong Kong så ud til at have alle papirerne i orden.

Ved hjælp af en masse aftaler i samme stil, formåede IT Factory at øge sin omsætning helt op til 846 millioner kroner i 2008 og dermed øge overskuddet til 121 millioner kroner. Men en markant stor del af millionerne var baseret på falske leasingaftaler – faktisk menes det, at Stein Bagger har svindlet for omkring 500 millioner kroner – hvis ikke endnu mere.

Se en dokumentar om svindlen her:

 

Svindelen afsløres og Bagger tager flugten

Erst & Youngs Vækstpris
Således ser Ernst & Youngs vækstpris ud som Stein Bagger nåede at få for IT Factorys vækst – kort før hele boblen brast!

Stein Bagger fik blandt andet Ernst og Youngs vækstpris i 2008 pga. succesen med IT Factory. Men i november 2008 gik den ikke længere. Partneren ønskede at sælge sine aktier – hvilket ville afsløre svindelen.

På en familieferie i Dubai valgte Stein Bagger at flygte. Han købte en flybillet til New York, hvor han lånte en Audi A8 af sin svenske kammerat Mikael Ljungman. Herfra kørte han til Los Angeles, hvor han til sidst valgte at opgive og melde sig selv til politiet. Da han vendte tilbage til Danmark, vedkendte han sig alle anklager om dokumentfalsk og underslæb.

Ved retten i Lyngby blev Stein Bagger den 12. juni 2009 idømt syv års fængsel.

Selvom hans svindelbeløb ikke er ligeså omfattende som Peter Adler Albertis for knap 900 millioner kroner, er selve det bogføringsmæssige og kreative aspekt i Stein Bagger-sagen langt mere omfattende. Det har ikke været nemt at udtænke denne form for svindel, og det har været svært at afdække – hvorimod det ift. Alberti-affæren “bare” ville have krævet et kig i justitsministeriets regnskabsbøger.

Stein Bagger efter dommen

Sideløbende med sin afsoning læste Stein Bagger en HD på CBS. Han var i sommeren 2012 praktikant i virksomheden Dansk–Selfstorage.dk, der ejedes af en af Stein Baggers venner. Selvom der ikke var noget ulovligt i den sag, gav den stor opmærksomhed, da Bagger igen var i stand til at få foden indenfor igen på det danske erhvervsmarked.

Screenshot fra dansk-selfstorage.dk - Stein Baggers seneste eventyr.
Således så hjemmesiden til Dansk-Selfstorage.dk ud. Den blev dog hurtigt slettet igen, da det slap ud at Bagger var praktikant. Pressen spekulerede bl.a. i, at han nok var langt mere end det.

Efter sin dom gav Stein Bagger et timelangt interview til Reimar Bo. Sidstnævnte blev fyret fra Danmarks Radio på grund af mangel på kritiske spørgsmål. Mange mente at Reimar Bo decideret var købt af Bagger:

Fra Stein Bagger til Sten Hansen

Stein Bagger, som nu går under navnet Sten Hansen, er i dag bosat i en forstad til Stockholm i Sverige. Ekstra Bladet fik et længe ventet interview i 2017, hvor det lykkedes at opspore ham. Der var på daværende tidspunkt gået hele otte år siden de seneste udtalelser fra Bagger, så det var uden tvivl noget af et scoop mediet gjorde ved den lejlighed.

Det var dog ikke en eks-svindler, som havde det helt store på hjerte. Bagger forklarede at tiden efter fængslet gik med at få et almindeligt, stille liv op at køre og få ro i sjælen. Bagger klagede ikke sin nød men tog sin velfortjente straf. Jobmulighederne hang ikke ligefrem på træerne, når man har været bagmand bag et af de største svindelnumre i danmarkshistorien – også selvom man altså i mellemtiden har skiftet navn.

Diverse småopgaver var det dog blevet til – men når det bliver kendt, hvem man er, går der ikke længe, før ansættelsen er ovre, som Bagger frit citeret beretter.

Sten Hansen levede dog ikke et helt fattigt liv i Sverige – på trods af, at han ikke må eje noget. Bl.a. køres der i en lånt Porsche – selvom der altså stadig mangler at blive betalt masser af millioner tilbage til ofrene for IT-Factory-skandalen. Det forargede mange læsere, da Ekstra Bladet kunne berette om Stein Baggers nye liv, som altså angiveligt fortsætter lidt på første klasse med dyrt ur og luksus-bil.

Sådan blev jeg Stein Bagger – forstå manden bag et af danmarkshistoriens største svindelnumre

I sommeren 2018 kunne alle interesserede endelig komme – næsten – til bunds i hele affæren. Ekstra Bladets interview satte nogle tanker i gang hos manden, der engang gik under det borgerlige navn Stein Bagger. Hvad der undrede var, at han aldrig var blevet stillet spørgsmålet: “Hvorfor gjorde du det?”

Det forsøgte Bagger at afdække gennem mange timers interview, der i sidste ende blev til bogudgivelsen Sådan blev jeg Stein Bagger fra Politikens Forlag. Suppleret med en omfattende kritisk research svares der på mange af de spørgsmål, som folk stadig brændte inde med. Opmærksomhed og anerkendelsen angives af Bagger selv som hovedgrundene bag det omfattende svindleri.

Udgivelsen fik dog en lunken modtagelse af anmelderne, som vurderede, at der ikke var noget nyt under solen. De store spørgsmål svæver stadig i vinden og kreditorerne må stadig se langt efter mange af de tabte millioner.

Sikkert og vist er det, at Stein Bagger ikke selv har tjent en krone på bogudgivelsen. Når man skylder millioner væk, er det svært at få den helt store personlige formue op at stå på lovlig vis.

Hør Stein Baggers eget syn på bogudgivelsen her:

Jagten på de forsvundne millioner

Da IT Factory-svindelen blev gjort op, manglede der stadig adskillige millioner. Det store spørgsmål er stadig, hvor disse penge befinder sig. Stein Bagger afviser til stadighed at have millioner gemt et sted i verden. Bl.a. Danske Bank har stadig et anseeligt beløb til gode, og det har afstedkommet en storstilet jagt på at opspore pengene i USA, hvor de menes at befinde sig.

Det er dog aldrig lykkedes at opklare mysteriet om de manglende millioner. Sporet går koldt i december 2018, hvor Kammeradvokat Boris Frederiksen opgiver sin jagt på Baggers svindelformue. Kreditorerne, som stadig har masser af penge til gode, afviste at betale for yderligere “skattejagt” og dermed synes slaget tabt – hvis der da ikke pludselig skulle dukke nye oplysninger op.

Var Stein Bagger hovedarkitekten bag svindelen – eller sidder der bagmænd et sted og høster millionerne af det “hårde” arbejde? Det er absolut også et af de helt store ubesvarede spørgsmål …

De største spørgsmål i sagen om IT Factory forbliver altså ubesvarede for den brede befolkning. Men et eller andet sted må der sidde nogle og vide et eller andet … Imens fortsætter Sten Hansen med at forsøge at finde fodfæste i sin nye og markant anderledes tilværelse.

Bliv endnu klogere på Stein Bagger og IT Factory

Bagger-affæren kalder næsten på en film – materialet er der ihvertfald til overflod. Det skulle nok kunne sælge en masse biografbilletter, hvis sagen en dag tages under filmisk behandling med de rette folk på rollelisten. Tænk selv over, hvem du gerne så i rollen som Stein himself …

Indtil da kan du læse og se endnu mere om Stein Bagger og det nu hedengangne IT Factory, som fik flere kendte danskere til at investere millioner fra deres egen opsparing. Finn Nørbygaard bl.a. mistede mange millioner, som han aldrig får igen.

Stein Bagger har givet inspiration til et superhit på p3, som du kan more dig over her:

 

Opdateringer …

Indtræden i løbehjulsbranchen

Stein Bagger er nu dukket op i en helt anden forbindelse end tidligere. Denne gang drejer det sig om løbehjul.

Ifølge Weekendavisen har Stein Bagger – eller Sten Hansen – nu kastet sin kærlighed på løbehjulsbranchen, hvor han er involveret i firmaet Action Space, der vil investere store summer i den nye løbehjulssport.

Man må sige, at Stein Bagger gør en del for at sløre sin fortid til. Ihvertfald benytter han sig af flere aliaser i forbindelse med sin nye karriere: Sten Stocazi, Sten Patrick og Sten Berggren er således anført som andre varianter over samme person.

En anonym norsk kvinde beskriver over for Weekendavisen, hvordan hun i 2018 og 2019 stødte på Stein Bagger til en svensk løbehjulskonkurrence og senere også i Barcelona, hvor han var i selskab med løbehjulsstjernen Kota.

“”Vi blev målløse, da denne gruppe af mænd dukkede op i dyre biler. De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme og visioner for branchen. Det samme gjorde de året efter i Barcelona, hvor de sammen med Kota dukkede op i en Ferrari og en Lamborghini.”

Stein Bagger blev løsladt i 2014, og i 2018 meddelte Kammeradvokaten, at den opgav at finde den resterende del af pengene fra Stein Baggers formue. Alligevel lader der altså endnu en gang ikke til at mangle penge og muligheder i Stein Baggers liv.

Flere gode sager til dig, som ønsker at dykke længere ned i Stein Bagger:

Bøger

Videoer

Artikler